Trump geldi güven gitti: Tüketicinin güveni 2022Den bu yana en düşük seviyede

Michigan Üniversitesi Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düştü

Michigan Üniversitesi tarafından Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksi, nisan ayına ilişkin öncü verileri açıkladı.

Verilere göre, tüketici güven endeksi nisanda geçen aya kıyasla 6,2 puan azalarak 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den beri en düşük seviyeyi gördü.

Beklentilerin altında kalan bu veri, piyasaların bu dönem için 54 değerini tahmin ettiği tüketici güven endeksinin mart ayında 57 seviyesinde bulunduğunu gösterdi.

Amerikalıların şu anki finansal koşullara ilişkin değerlendirmesini yapan mevcut ekonomik koşullar endeksi nisanda aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5’e geriledi.

Tüketici beklentilerini yansıtan uzun vadeli tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalarak 47,2 değerine indi.

Enflasyonda Yükseliş Beklentisi Artıyor

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 5’ten yüzde 6,7’ye yükselerek 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda 4 ayda 0,5 puan veya üzerinde artması dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıktı.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

“Trump’ın Başlattığı Ticaret Savaşı Güveni Düşürdü”

Tüketici güven endeksiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin dört aydır üst üste düşüş gösterdiğini belirtti.

Ticaret savaşı konusundaki endişelerin artmasıyla birlikte tüketici güveninin geçen yılın sonundan bu yana yüzde 30’dan fazla gerilediğine dikkat çeken Hsu, tüketicilerin resesyon riskini artıran pek çok uyarı işareti verdiğini vurguladı.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına dair beklentilerin bu ay kötüleşmeye devam ettiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik oranının artmasını bekleyen tüketicilerin sayısının beşinci ay üst üste arttığına dikkat çeken Hsu, nisan ayında 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Hsu, tüketici görüşlerinin 9 Nisan’daki tarife açıklamaları öncesinde toplandığını belirtti.

Related Posts

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Çinli markadan ABD’ye büyük zam hamlesi

Çinli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere yönelik gümrük vergisi artışları öncesinde fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bazı ürünlerdeki zam oranı yüzde 377’e yükseldi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir