TL Düşerken Bitcoin Fiyatı Türkiye’de Rekor Kırdı!

Türk Lirası, Merkez Bankası’nın bu haftaki faiz kararı öncesinde harekete geçti. ABD doları karşısında yeni bir düşük seviyeye geriledi. Bu hareket Bitcoin fiyatı için bir rekor anlamına geldi. Son gelişmeler, Bitcoin’in yerel para birimi karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu. İşte detaylar…

Türkiye’de Bitcoin fiyatı rekor kırdı

Verilere göre, 18 Temmuz’da Türk Lirası ABD doları karşısında 27,3 ile rekor düşük seviyeye ulaştı. İki aylık keskin değer düşüşünün ardından şu anda 26,92’den işlem görüyor.  Hareket, grafiği paylaşan Bitcoin savunucusu ve MicroStrategy CEO’su Michael Saylor tarafından gözlemlendi. Ayrıca, Türk Lirası bu yılın başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti.  Reuters’a göre, Türkiye Merkez Bankası’nın bu hafta politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20’ye çıkarması beklenmekte. Bu, enflasyonu düşürme taahhüdünün bir parçası. Bazı verilere göre Türkiye’de enflasyon Ekim 2022’de yüzde 85,5 ile son yirmi yılın en yüksek seviyesindeydi.

Reuters’a konuşan bir trader, “Merkez Bankası’nın faiz artırımının piyasa beklentilerinin altında kalacağına dair haberler liradaki değer kaybını tetikliyor” dedi. Lira’nın değerinin düşmesi Bitcoin fiyatını yerel borsalarda yeni zirvelere taşıdı. Türk traderlar BTC/TRY’deki yeni fiyat zirvesinin grafiklerini paylaşarak bunun enflasyona karşı nasıl bir koruma olabileceğini sordular.  BTC fiyatları bu yazının yazıldığı sırada Paribu’da 820.600 lira seviyesindeydi. Mevcut döviz kurlarına göre bu rakam BTC’nin küresel spot fiyatlarından yaklaşık yüzde 1,3 daha yüksek. Zira 30.470 dolara denk geliyor.

BTC için beklentiler ne yönde?

Küresel piyasalarda Bitcoin fiyatı 30.000 dolar civarında işlem görüyor. Bitcoin, bir süredir aynı seviyede el değiştiriyor. Bitcoin 18 Temmuz’daki işlemlerde 29.720 dolara kadar düşmüş ancak 30.000 dolar seviyesini geri kazanmayı başarmıştı. Bununla birlikte BTC, geçen haftanın sonlarında Ripple kaynaklı yüksek seviyesinden geri çekildi ve o zamandan bu yana yüzde 5 düştü.  Varlık, işlem hacimleri kurudukça son dört hafta boyunca sıkı bir aralıkta kaldı. Analist Martin Young’a göre son üç ayda 31.000 dolarlık direncin üç ayrı kez kırılamaması, kısa vadede daha düşük seviyelere geri dönüş anlamına gelebilir.

Ayrıca analistlere göre, özellikle, 30.000 doların altındaki herhangi bir güçlü satış baskısı belirtisi kritik. Zira Bitcoin fiyatının 35.000 dolar ve 38.000 dolara yükseleceğine bahse giren yatırımcılar arasında paniği tetikleme riski var. Bununla birlikte, özellikle BTC 30.000 dolarda seyrederken, 28.000 dolar ve 25.000 dolarlık destek seviyelerine işaret edilmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx