Sırbistan için EURO 2024! Yugoslav ekolü

EURO 2024, Sırbistan ismiyle ayrı bir devlet olmalarının ardından katılacakları ilk Avrupa Şampiyonası olacak. Turnuvanın elemelerinde Karadağ, Litvanya ve Bulgaristan’ın da olduğu bir ‘doğu bloğu’ grubunu, Macaristan’ın ardından ikinci sırada tamamladılar.

Teknik direktör Dragan Stojkovic yönetiminde genel olarak başarılı görünseler de, aldıkları bazı sonuçlar kafalarda soru işareti yarattı. Eleme grubunda Macaristan’a iki maçta da yenildiler. Elemeler sonrası çıktıkları hazırlık maçlarında Rusya karşısındaki 4-0’lık mağlubiyet ses getirdi. Rus takımı bir süredir resmi müsabaka oynamadığı için, bu yenilgi epey sorgulandı. Keza bundan bir kaç hafta sonra Avusturya’ya yenilmekten de kurtulamadılar.

Stojkovic’in üç yıllık döneminde Sırbistan Milli Takımı, 37 karşılaşmada 21 galibiyet, 9 mağlubiyet, 7 beraberlik elde etti. Görece zayıf rakipler karşısında bile son dönemde kalesini gole kapatmakta zorlanan deneyimli hocanın öğrencilerinin, İngiltere ve Danimarka gibi hücum gücü yüksek takımlara karşı defansta ne yapacakları merak konusu.

HAVA HAKİMİYETİ VE KAFA GOLLERİ

Sırbistan hücumları kapılan toplarla hızlı çıkmaya ve kanat bindirmelerine ağırlık veriyor. Kenarlardan ceza sahasına açılan ortaların burada payı büyük. Aynı şekilde duran toplarda da etkililer ve çalışılmış serbest vuruş organizasyonlarıyla rakip savunmaları geçmeye çalışıyorlar.

Hava topu hakimiyeti yüksek olan Sırp takımı, sıkça kafa vuruşlarıyla gol bulmasıyla dikkat çekiyor. Mitrovic, Sergej Milenkovic-Savic gibi sezonu Suudi Arabistan’da geçiren önemli futbolcuların nasıl bir performans sergileyecekleri, Sırbistan adına turnuvanın gidişatında belirleyici olacak faktörlerden.

YILDIZI: DUSAN TADIC

Fenerbahçeli futbolcu ülkesinin milli takımının kaptanı ve saha içi lideri. Elemelerde forma giydiği sekiz maçta 2 gol atarken, 4 de asist yapan deneyimli futbolcu, gol pası verme konusunda milli takımdaki en etkili isim.

Tadic oyunu iyi okuyan yapısı, arkadaşlarını saha içinde organize edişi, dripling becerisi ve açtığı ortalarla kritik bir görev üstleniyor, takım arkadaşlarını motive etme konusunda da, ekstra katkı sağlıyor. Tadic’in özellikle hava toplarında hakimiyet kuran forvet Mitrovic ile uyumu, Sırpların gol yollarındaki en önemli silahlarından.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx