ABD’li düzenleyici SEC, kısa süre önce bir dizi altcoin’i menkul kıymet olarak sınıflandırdı. En ilginci, dün bir mektupta yer verdiği Filecoin (FIL) oldu. Bu karar trader ve yatırımcılar için bazı olumsuz sonuçlar doğruyor.
SEC’in menkul kıymet etiketi altcoin yatırımcıları için ne anlama geliyor
SEC, 1933 tarihli Menkul Kıymetler Yasası kapsamında oluşturulan standartları uygulayarak ve birkaç önemli mahkeme kararını daha hesaba katarak, birçok altcoin’in menkul kıymet olduğunu iddia ediyor.
SEC2in bu ithamı, “Howey Testi” kriterinin uygulanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu test, bir işlemin ortak bir işletmeye yatırım yapıp yapmadığını sorguluyor. Ayrıca, esas olarak başkalarının çabalarından kar bekleyip beklemediğini kontrol eder.

Bu kriterleri kripto para piyasasına uygulayan SEC, birkaç altcoin’in bu tanıma uyma olasılığının vurguluyor. Bu nedenle bu projelerin yerleşik menkul kıymetler yasalarına uyulmasını zorlu kılıyor. ABD’li düzenleyici, önemli bir hareketle son zamanlarda birkaç altcoin’i menkul kıymet olarak nitelendirdi.
İşte SEC’in menkul kıymet dediği o altcoin’ler
Kriptokoin.com olarak geçen yıldan bu yana sayısız menkul kıymet davasına yer verdik. Öne çıkanlardan biri, SEC-Coinbase davası kapsamında menkul kıymet olarak nitelendiren 7 altcoin. SEC şu anda aşağıdaki listede yer alan 37 altcoin’i menkul kıymet olarak görüyor.
- XRP (XRP)
- Telegram Gram Token (TON)
- LBRY Credits (LBC)
- Decentraland (MANA)
- DASH (DASH)
- Power Ledger (POWR)
- OmiseGo (OMG)
- Algorand (ALGO)
- Naga (NGC)
- TokenCard (TKN)
- IHT Real Estate (IHT)
- Kik (KIN)
- Salt Lending (SALT)
- Beaxy Token (BXY)
- DragonChain (DRGN)
- Tron (TRX)
- BitTorrent (BTT)
- Terra USD (UST)
- Luna (LUNA)
- Mirror Protocol mAssets (Multiple Symbols)
- Mirror Protocol (MIR)
- Mango (MNGO)
- Ducat (DUCAT)
- Locke (LOCKE)
- EthereumMax (EMAX)
- Hydro (HYDRO)
- BitConnect (BCC)
- Meta 1 Coin (META1)
- Rally (RLY)
- DerivaDAO (DDX)
- XYO Network (XYO)
- Rari (RGT)
- Liechtenstein Cryptoasset Exchange (LCX)
- DFX Finance (DFX)
- Kromatica (KROM)
- FlexaCoin (AMP)
- Filecoin (FIL)
SEC bugün Filecoin’in menkul kıymet olduğunu öne sürdü
ABD’li düzenleyici, Grayscale’e göndermiş olduğu bir mektupta, Filecoin’i menkul kıymet olarak nitelendirdi. Grayscale, trust ürününü kaydettirmek için SEC’e bir başvuruda bulunmuştu. SEC, şirkete yaptığı geri dönüşte FIL’den bir menkul kıymet olarak söz etti.
Şirket, daha sonra yaptığı açıklamalarda, “Grayscale, SEC personelinden, trust ürünlerinin temel varlığı olan FIL’in federal menkul kıymet yasaları kapsamında menkul kıymet tanımını karşıladığına ilişkin bir mektup aldı” dedi.

Menkul Kıymet ile trade yapmanın sonuçları
Kayıtlı olmayan menkul kıymetlerin satışı genellikle ABD yasalarının ihlali anlamına gelir. Bu düzenleme, menkul kıymetlerin halka satılmadan önce SEC’de kayıt altına alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu kuralın akredite yatırımcılara satış veya özel yerleşimler gibi muafiyetleri olsa da, kayıt dışı menkul kıymetlerin satışı, para cezaları ve kar kaybı da dahil olmak üzere önemli cezalara yol açabilir.
SEC’in yeni sınıflandırması ışığında, özellikle bu altcoin’leri listeleyen borsalar yasal incelemeye tabi tutulabilir. Bazı ABD borsaları halihazırda, SEC’in satışı yasa dışı olarak sınıflandırdığı bir düzineden fazla kriptoyu listeliyor ve bu da düzenleyici eylemleri tetikleyebilir ve ardından operasyonlarını etkileyebilir.

Bu yeni sınıflandırılmış menkul kıymetlerdeki yatırımcılar için durum şüphesiz daha karmaşık hale geliyor. Menkul kıymet alım satımı için gereken yasal uyumluluk, yatırımcıların menkul kıymetler kanunları ve düzenlemeleri gibi faktörleri dikkate alması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, yeni yasal statüleri göz önüne alındığında, bu altcoin’lerin pazarlanabilirliği ve likiditesi etkilenebilir.
Bu menkul kıymetleri listeleyen kripto borsaları kendi zorluklarıyla karşı karşıyadır. Düzenleyici bir bakış açısıyla, gerekli kayıt veya muafiyetler olmadan bu menkul kıymetleri listelemeye devam etmeleri halinde yaptırım ve yasal sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler.
Riskleri azaltmak için ‘hukuki danışmanlık’
Kayıt dışı menkul kıymetlerin satışını çevreleyen yasal karmaşıklıklar ve geçerli olabilecek belirli muafiyetler göz önüne alındığında, bu alandaki tüm paydaşlar için profesyonel yasal tavsiye almak zorunlu hale geldi. Eleştirmenler, SEC’in son uygulama eylemlerinin ve yorumlayıcı kararlarının Blockchain ve kripto endüstrisi inovasyonunu engelleyebileceğini savunuyor.
Blockchain projeleri genellikle, SEC’e göre menkul kıymet teklifleri olarak kabul edilen ICO’lar yoluyla fon toplar. Bu nedenle, bu projeler, genellikle hantal ve pahalı olan ve daha küçük yenilikçi projeleri cesaretlendiren katı düzenleyici gerekliliklere uymalıdır.

SEC’in yaklaşımı, bazı faaliyetleri daha yumuşak yetki alanlarına kayabilmektedir. Bununla birlikte, kriptoların küresel doğası göz önüne alındığında, ABD’li yatırımcılar yine de dolaylı olarak etkilenmekte.
Örneğin, bir proje, ABD menkul kıymetler yasalarının kapsamı dışında kalmak için ABD yatırımcılarının bir ICO’ya katılmasını engelleyebilmektedir. Bu, ABD yatırımcılarının yenilikçi Blockchain projelerine katılma fırsatlarını sınırlamaktadır.
Menkul kıymet yasalarının ötesine bakmak
SEC’in menkul kıymetler olarak sınıflandırmaya yönelik son eylemleri, düzenleyici uygulamada önemli bir değişimi temsil ediyor. Bu kriptoları menkul kıymetler olarak yeniden sınıflandırmak, likiditenin azalmasına, sınırlı pazar erişimine ve kayıt dışı menkul kıymet alım satımı için potansiyel yasal sonuçlara yol açmaktadır. Sadece bireysel yatırımcılar ve borsalar için zorluklar sunmakla kalmaz, aynı zamanda sektördeki yeniliği de etkilenmektedir.

Kriptoların ve menkul kıymetler yasalarının iç içe geçmesi, bu projelerin faaliyet gösterdiği düzenleyici ortamı anlamanın önemini vurgulamaktadır. Son SEC kararları, denkleme ek karmaşıklık getirirken, aynı zamanda bu hızlı gelişen alanda düzenleyici netliğin gerekliliğinin altını çiziyor.