Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

12 günlük İran-İsrail savaşının bilançosu… İşte gün gün yaşananlar

İsrail’in İran’a başlattığı, daha sonra ABD’nin dahil olduğu saldırılar ve Tahran yönetiminin misillemeleri sonucu yaşanan çatışmalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısıyla 12. gününde ateşkesle sonuçlandı. İsrail saldırılarında İran’da 606 kişi, Tahran’ın misillemelerinde 28 İsrailli öldü.

Rusya yerli mesajlaşma uygulaması için harekete geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede ulusal bir mesajlaşma uygulamasının geliştirilmesine yönelik kararname imzaladı.

İsrail Trump’a rağmen İran’ı vurdu: Netanyahu’dan saldırmamasını istemişti

İsrail ile İran arasında 11 gün boyunca devam eden karşılıklı saldırılar sonrası dün gece saatlerinde ateşkes ilan edilmişti. Ancak İsrail’den gelen bir haber gerilimin yeniden artmasına neden oldu. İsrail, sabah saatlerinde İran’ın füze fırlattığını …

Çin’de sel felaketi: Rongjiang sular altında kaldı

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Rongjiang ilçesi, son günlerde etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle sular altında kaldı. Reuters’in haberine göre, şiddetli yağışlar sonrası birden fazla nehir taştı ve özellikle Congjiang ile Rongjiang gibi 300.000’den fazla nüfusu olan ilçelerde acil tahliye uyarıları yapıldı

İsrail’den ilk açıklama: ‘Tehran sallanacak’

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, İran saldırıları sonrası “Tahran sallanacak” dedi. İsrail ordusu füzeleri engellemek için savunma sistemlerini devreye aldı. Galile’ye düşen ilk roket sonrası can kaybı açıklanmadı. İsrail ateşkesi kabul etmişti, İran henüz resmî yanıt vermedi.

Savunma sanayi işçilerinden iktidara sert tepki

Kamuda çalışan savunma sanayi işçileri, 2025-2026 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin yüzde 16’lık zam teklifine karşı İstanbul’da eylem yaptı.