Papa 14. Leo göreve başladı: Ukrayna-Rusya görüşmeleri Vatikan’da mı yapılacak?

Yeni Papa’nın Göreve Başlaması Rusya-Ukrayna Görüşmelerine Ev Sahipliği Yapabilir

Katolik Kilisesi’nin yeni lideri 14. Leo (Leone), dünya genelinden onlarca devlet ve hükümet temsilcisinin katılımıyla bugün resmi olarak görevine başladı.

Vatikan’a gelen politikacılar arasında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da bulunuyor ve Ukrayna-Rusya arasındaki barış görüşmelerinin burada yapılması fikrini destekliyor.

Rubio, Vatikan’ın başbakanı konumundaki Kardinal Pietro Parolin ve Ukrayna’da barış ve esir değişimi girişimleriyle görevli Kardinal Matteo Zuppi ile bir araya geldi.

ABD’li Bakan, Vatikan yetkilileriyle gelecekteki adımlar ve Vatikan’ın olası yardımı konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Rubio, Vatikan’ın Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapabileceğini ve yapıcı rol oynamak istediklerini vurguladı.

Öte yandan Rubio, arabuluculuk önerisine ilişkin, Vatikan’ın her iki taraf için uygun bir mekan olabileceğini ifade etti.

Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Parolin da Vatikan’ın doğrudan Rusya ve Ukrayna görüşmeleri için mekan olma teklifini destekledi. Ancak İstanbul’da gerçekleşen son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını “trajik” olarak nitelendirdi ve olumlu, barışçıl bir sürecin umutlarını dile getirdi.

Papa’nın arabuluculuk teklifine yanıt veren Parolin, Vatikan’ın iki taraf arasında doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya ve Ukrayna’nın İstanbul’da yaptığı doğrudan görüşmelerde her iki taraf da 1000 savaş esirini serbest bırakma kararı aldı. Ancak ilerleyen süreçte ateşkes ve müzakere konularında daha fazla ilerleme sağlanamadı.

Papa’nın “Barış” Çağrısı

Mayıs ayında papa seçilen ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost, barış çağrısında bulunarak düşmanları buluşturma ve müzakereleri teşvik etme sözü verdi. Bu sözler, Ukrayna lideri Zelenskiy tarafından olumlu karşılandı ve Vatikan’ın arabuluculuk rolüne vurgu yapıldı.

Pazar günü gerçekleşen törene, Zelenskiy ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’ın ayrı ayrı Papa ile görüşeceği bildirildi.

Nadir bulunan liderler arasında Almanya, Avustralya, Ermenistan, İsrail, Kanada gibi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, ayrıca birçok kraliyet ailesi üyesi de vardı.

Fener Rum Patriği Bartolomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan gibi dini liderler de etkinlikte yer aldı. Yapılan açıklamalarda, Papa ile Patrik Bartolomeos’un İznik Konsili’nin 1700. yıldönümü için Türkiye’ye yapacakları ziyaretin görüşüldüğü belirtildi.

Related Posts

Öğretmenlerini savunan 65 öğrenci disiplinlik oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde öğretmenlerini savundukları için eylem ve basın açıklaması yapan 65 liseli öğrencinin disipline sevk edilmesi velilerin ve STK’ların tepkisine neden oldu.

“8647” kodu sosyal medyada paylaşıldı, istihbarat harekete geçti

“8647” kodu sosyal medyada paylaşıldı, istihbarat harekete geçti

2025 Eurovision’da ‘Gazze’ protestosu… İspanya devlet televizyonu, yarışma öncesinde Filistin’e destek mesajı yayımladı

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen 2025 Eurovision Şarkı Yarışması’na İsrail’in katılması ve Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım protesto edildi. İspanya devlet televizyonu RTVE, Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde, “Filistin için barış ve adalet” yazılı bir mesaj yayımlayarak, ceza vermekle tehdit eden Avrupa Yayın Birliğini (EBU) eleştirdi.

İYİ Partili Kevser Ofluoğlu: Askeri tamamen tahakküm altına almak istiyorlar

İYİ Partili Ofluoğlu Cumhurbaşkanı’na askerleri TSK’dan ayırma yetkisi veren kanun teklifine tepki gösterdi. Ofluoğlu, “Askeri tamamen tahakküm altına almak istiyorlar” dedi.

Gazze’de can kaybı 53 bin 272’ye yükseldi

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 53 bin 272’ye yükseldiği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CAATSA ve F-35 açıklaması: Çok daha süratli aşacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ne katılmak için Arnavutluk’a ziyaret gerçekleştirdi. Zirve dönüşü, uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, CAATSA ve F-35 sürecine değindi. Erdoğan, “ABD Başkanı Donald Trump ile ve ABD Büyükelçisi Tom Barrack’ı kabulümüzde kendisiyle bunları görüştük. CAATSA sürecini de çok daha süratli aşacağız. Savunma sanayiinden ekonomik ilişkilere, bölgesel güvenlikten küresel sorunlara kadar Amerika Birleşik Devletleri ile ortak çıkarlarımız var. Bölgemizde ve dünyada istikrarın tesisi için Türkiye-ABD ortaklığı hayati öneme sahip” dedi.