Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Uzman doktor, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler aracılığıyla bulaşan ciddi bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Kene çıkarılırken yapılan yanlış uygulamaların hastalık riskini artırabileceğine dikkat çeken Dr. Özbay, şu uyarıda bulundu:

“Kenenin üzerine sigara basmak, kolonya, alkol gibi kimyasal maddeler dökmek doğru değil. Bu tür uygulamalar, kenenin virüs salgılamasına neden olabilir ve virüsün kana karışma ihtimalini artırabilir.”

KENE NASIL ÇIKARILMALIDIR?

Keneyi hemen çıkarmanın önemli olduğunu belirten Dr. Özbay, bunun yapılırken çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini söyledi. Keneyi çıkarmak için en uygun araçların cımbız, eldiven veya naylon poşet olduğunu belirten Özbay, şu önerilerde bulundu:

“Kendi başına keneyi çıkaramayanlar mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneyi ezmeden, tek hareketle ve vücuda dik çekerek çıkarın.”

HER KENE HASTALIK TAŞIMAZ AMA…

Her kenenin KKKA virüsü taşımadığını hatırlatan Dr. Özbay, yine de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Riskin hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını belirten Özbay, olası belirtileri takip etmenin önemine değindi.

İLK 10 GÜN ÇOK KRİTİK

Kene temasından sonra ilk 10 günün hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Özbay, şu belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti:

  • Yüksek ateş

  • Kas ve karın ağrısı

  • İshal

  • Kusma

“KENELER ZIPLAMAZ, TIRMANIR”

Dr. Özbay, kenelerin aslında zıplamadığını, ot ve çalılıklardan tırmanarak vücuda ulaştığını belirtti. Özbay, şu uyarıyı yaparak sözlerini tamamladı:

“Özellikle saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, kasık gibi bölgeler sık sık kontrol edilmeli. Açık arazide bulunulduğunda eve dönüşte vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.”

Related Posts

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.