İzmir’de inanılmaz keşif! Toplu halde ortaya çıktı: ‘Sıra dışı’ olarak tanımlandı

Torbalı Antik Kentinde Bronz Heykel Kalıntıları Bulundu

Torbalı ilçesindeki antik kentte gerçekleştirilen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, Sabancı Vakfı işbirliğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek liderliğinde yürütülüyor.

Kazı çalışmalarında, antik dönemde “hurdalık” olarak kullanıldığı belirlenen alanda parçalanmış bronz heykel kalıntıları keşfedildi.

ERİTİLMEK ÜZERE PARÇALANMIŞ HALDE BULUNDULAR

Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Aybek, yaptığı açıklamada, kazı esnasında bulunan bronz heykel parçalarını, bir mekanın köşesinde eritilmek üzere parçalanmış ve toplu halde bulduklarını ifade etti.

Helenistik döneme ait heykel parçaları ile Roma dönemine ait figürlerin bulunduğunu belirten Aybek, “Yaklaşık 2 bin bronz heykel parçası bulduk. Bu, meslek grubumuz için oldukça olağanüstü bir bulgu.” dedi.

Aybek, heykellerin parçalara ayrılmasının, Late Antik Çağ’da heykellerin geri dönüştürülmesine işaret ettiğini vurgulayarak, “Bazı buluntular arasında baş, göz, parmak ve sandalet gibi parçalar bulunuyor.” diye ekledi.

“HAYIRSEVERLERİN HEYKELLERİ OLABİLİR”

Prof. Dr. Aybek, Antik Çağ’da bronz heykellerin büyük bir değere sahip olduğunu belirterek, buluntuların “Metropolisli Apollonios” yazıtında bahsedilen, hayırseverlerin onurlandırılması için dikilen heykellere ait olabileceğine dikkat çekti.

Kare ve dikdörtgen bronz plakaların heykel imalatı veya tamiratına işaret ettiğini aktaran Aybek, şunları söyledi: “Heykel parçalarının yanında bulunan kare ve dikdörtgen bronz plakalar, üretim sürecine işaret etmektedir. Bazı heykellerde kare boşluklar bulunuyor. Bu boşluklar, heykelin kalıp aşamasında kullanılan demir pimlerin oluşturduğu delikleri kapatmak için kullanılmış. Plakalar, Metropolis’te bronz heykel üretimi veya tamiratının yapıldığını gösteriyor.”

Related Posts

12 günlük İran-İsrail savaşının bilançosu… İşte gün gün yaşananlar

İsrail’in İran’a başlattığı, daha sonra ABD’nin dahil olduğu saldırılar ve Tahran yönetiminin misillemeleri sonucu yaşanan çatışmalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısıyla 12. gününde ateşkesle sonuçlandı. İsrail saldırılarında İran’da 606 kişi, Tahran’ın misillemelerinde 28 İsrailli öldü.

Rusya yerli mesajlaşma uygulaması için harekete geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede ulusal bir mesajlaşma uygulamasının geliştirilmesine yönelik kararname imzaladı.

İsrail Trump’a rağmen İran’ı vurdu: Netanyahu’dan saldırmamasını istemişti

İsrail ile İran arasında 11 gün boyunca devam eden karşılıklı saldırılar sonrası dün gece saatlerinde ateşkes ilan edilmişti. Ancak İsrail’den gelen bir haber gerilimin yeniden artmasına neden oldu. İsrail, sabah saatlerinde İran’ın füze fırlattığını …

Çin’de sel felaketi: Rongjiang sular altında kaldı

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Rongjiang ilçesi, son günlerde etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle sular altında kaldı. Reuters’in haberine göre, şiddetli yağışlar sonrası birden fazla nehir taştı ve özellikle Congjiang ile Rongjiang gibi 300.000’den fazla nüfusu olan ilçelerde acil tahliye uyarıları yapıldı

İsrail’den ilk açıklama: ‘Tehran sallanacak’

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, İran saldırıları sonrası “Tahran sallanacak” dedi. İsrail ordusu füzeleri engellemek için savunma sistemlerini devreye aldı. Galile’ye düşen ilk roket sonrası can kaybı açıklanmadı. İsrail ateşkesi kabul etmişti, İran henüz resmî yanıt vermedi.

Savunma sanayi işçilerinden iktidara sert tepki

Kamuda çalışan savunma sanayi işçileri, 2025-2026 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin yüzde 16’lık zam teklifine karşı İstanbul’da eylem yaptı.