Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Gazla çalışan ocakların çevre ve insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğu son bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi ve Berkeley gibi prestijli kurumların birlikte yaptığı yeni bir araştırma, bu ocakların insan sağlığına zararlı benzen gazını (güçlü bir kanserojen madde) yaydığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırma çocuklar için bu riskin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kanserojen Benzen Gazı Evlerde Tehlike Yaratıyor

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, gazla çalışan ocaklar (doğal gaz, LPG vb.) sadece çalışırken değil, kapalı durumdayken bile çevreye benzen gazı salmaya devam ediyor. Bu da evde gaz ocakları kullananların sürekli olarak bu zararlı maddeye maruz kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu etki sadece mutfağı etkilemiyor; araştırma, benzenin gaz ocaklarından evin farklı odalarına taşındığını ve sürekli solunum yoluyla vücuda girdiğini gösteriyor. Araştırmanın liderlerinden Prof. Rob Jackson, “Yüksek verimli davlumbazlar veya açık pencereler riski azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz” diyor.

Araştırmacılar, 87 ayrı evde gazla çalışan ocakların yaydığı benzen miktarını ölçtü ve bu maddeye maruz kalma modellerini inceledi. En yüksek benzen salınımına sahip ocaklarda (en üst yüzde 5’lik dilimde), yetişkinler için ek kanser riski milyonda 6 olarak belirlendi; çocuklarda ise bu rakam milyonda 12’ye kadar çıkıyor. Bu oranlar, kabul edilen kanser riski sınırının oldukça üzerindedir, ki bu sınır 70 yıl içinde 1 kişide kanser görülmesini bekler. Yapılan araştırma, riskin beklenenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çevre sağlığı uzmanı Prof. Juana María Delgado-Saborit konuyla ilgili, “Bu araştırma, gazla çalışan ocakların sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkça sergiliyor. Benzenin kanserojen olduğunu biliyoruz ve bu araştırma, bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu sayılarla kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’de 15 milyondan fazla evde gazlı ocaklar kullanılıyor. Verilen oranları Türkiye’ye uyguladığımızda, ülkemizde 2 milyondan fazla kişinin gaz ocaklarından yayılan benzen nedeniyle risk altında olduğu görülüyor.

Prof. Juana María Delgado-Saborit, insan sağlığı için elektrikli ocak gibi alternatiflere geçmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Denizli Analig Atletizm Grup Şampiyonasına ev sahipliği yapacak

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, 10 ilden 350 sporcuyu Denizli’de buluşturacak. 21-22 Haziran tarihlerinde Albayrak Atletizm Sahasında yapılacak yarışlarda sporcular Türkiye Finallerine gidebilmek için yarışacak.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.

Son dakika… ChatGPT çöktü mü? Dünya genelinde ChatGPT’ye erişim sorunları yaşandı

OpenAI’ın yapay zeka asistanı ChatGPT’ye dünya genelinde erişim sorunları yaşandı. Uzun süren kesintinin ardından yapay zeka asistanı akşam saatlerinde yeniden kullanıma açıldı.

Zeynep Yiğit bilek güreşinde Avrupa’yı salladı

Eskişehir’de yaşayan sporcu Zeynep Yiğit, Bilek Güreşi Avrupa Şampiyonası’nda sağ kolda şampiyon olurken, sol kolda ise Avrupa ikincisi oldu.

Xbox Games Showcase 2025’te hangi oyunlar tanıtıldı?

Xbox Games Showcase 2025 etkinliği birkaç gün önce gerçekleştirildi. Onlarca oyun etkinlik kapsamında tanıtıldı.