G7’deki halleri olay oldu: Biden müttefiklerin alay konusu haline geldi

Bu hafta İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi, sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla birlikte sona ererken, ABD Başkanı Joe Biden’ın zirvedeki tavırları ve hareketleri gündemden düşmüyor… 

ABD’nin çok okunan bulvar gazetelerinden New York Post’a konuşan bazı diplomatlar ve heyetten isimler ABD Başkanı’nın hal ve tavırlarının müttefik ülkeler arasında da gündem olduğunu ve alay konusu haline geldiğini aktardı. 

İtalya’da düzenlenen etkinlikte Biden’ın zaman zaman odağını kaybettiği ve sağlık durumunun endişe yarattığı kaydedilirken bir diplomat, “Şu ana kadarki en kötü halinde” dedi.

ABD heyetinden olmayan bir diğer diplomat ise İngiliz The Sun gazetesine konuştu. İsmini açıklamayan diplomat 81 yaşındaki Biden’ın ilk gün yaptığı hareketlerin “utanç verici” olduğunu söyledi.

Biden, etkinliğin ev sahibi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi tuhaf bir şekilde selamlamış ve daha sonra paraşütçülerin yaptığı gösteri sırasında diğer liderlerden uzaklaşarak başka bir şeye odaklanmıştı. Görevini tamamlayan paraşütçülerin yanına giden Biden’ı daha sonra Meloni kolundan yönlendirerek kameraların karşısına getirmişti. 

Etkinliğin başladığı Perşembe günü de Biden’ın bir krize sebebiyet verdiği ortaya çıktı. İtalyan medya kuruluşu RAI, Biden’ın Meloni’yi 20 dakika beklettiğini aktardı. Öyle ki Biden gelince Meloni’nin esprili bir şekilde, “Bir kadını bu şekilde bekletmemelisiniz” dediği de öğrenildi. 

The Sun’a konuşan kaynaklar Biden’ın Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve AB liderleriyle acil konuları tartışırken de konudan saptığını söyledi. 

Öte yandan Biden’ın G7 Liderler Zirvesi’ne katılan isimler için düzenlenen akşam yemeğine de katılmamasının soğuk bir rüzgara sebep olduğu da belirtildi. 

TRUMP’TAN ELEŞTİRİ GELDİ

Kasım ayında Biden’ın karşısına çıkmaya hazırlanan Cumhuriyetçilerin adayı ve ABD’nin eski başkanı Donald Trump da Biden’la alay etti. Biden’ın yaşını örnek göstererek sık sık eleştiri oklarını yönlendiren Trump’ın kampanya sözcüsü Karoline Leavitt, “İtalya’dan Birleşik Krallık’a ve New York’a kadar dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Sahtekar Joe Biden’ın G7 Zirvesi’nde sergilediği bilişsel gerilemeyle ilgili manşetlerle uyandı” dedi. “Biden uzaklara bakarken ve beyin ölümü gerçekleşmiş bir zombi gibi etrafta dolaşırken görüldü ve hatta İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından yönlendirilmek zorunda kaldı” dedi. 

Leavitt, “Çin, Rusya ve İran gibi düşmanlarımız hiç şüphesiz Biden’ın bariz düşüşünü izliyor ve zayıf ve beceriksiz Başkomutanımızdan nasıl yararlanmaya devam edebileceklerini planlıyorlar” diye ekledi. Leavitt, ABD’nin Biden’ın dört yıl daha ülkenin başında olmasını kaldıramayacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx