Lalapaşa Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

Akciğer kanseri halen tüm dünyada en yaygın ikinci kanser olup en ölümcül tür olarak öne çıkarken, hastalığın en büyük risk faktörlerinden birinin tütün kullanımı olduğu da yaygın olarak bilinen bir gerçek. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, 1-7 Nisan Kanser Haftası'nda akciğer kanseri hakkında önemli hatırlatmalar yaptı.

İSTANBUL (İGFA) – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıp literatüründe bir paket yılın, günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin bir yıl boyunca ifade edildiğini hatırlattı. Sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Çalışkan, yıllık taramaların kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, yaşam beklentisini sınırlayan sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına ulaştığında durdurulabileceğini ifade etti. Kan testinin kanser taraması veya tanısı için yeterli olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tümör belirteçlerinin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini belirten uzman, akciğer kanseri taraması için yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisinin tercih edildiğini belirtti. Biyopsi yöntemleri hakkında da konuşan Doç. Dr. Çalışkan, hızlı ilerleyen bu kanser türünde hastalar için en az riskli, yüksek tanı oranına sahip ve hızlı olan biyopsi yöntemlerinin seçilmesinin önemini vurguladı.

Hangi biyopsi yönteminin seçileceğinin göğüs hastalıkları uzmanının yetkisinde olduğunu belirten uzman, akciğer kanserinin hızlı seyirli ve kötü ilerleyen bir tür olduğundan tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması gerektiğini ifade etti.