Yakın köy evliliklerinde görünmeyen tehlike

Genetik Hastalık Riski ve Yakın Köy Evlilikleri

İSTANBUL (İGFA) – Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir ve Tanısız Hastalıklar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, Türkiye’de aynı köy ya da yakın köyden yapılan evliliklerin genetik taşıyıcılık hastalık riskinin arttığını vurguladı.

Prof. Dr. Ceylaner, akraba evliliği yapan kişilerin genetik benzerliklerinden kaynaklanan hastalık riskini önemle vurgulayarak, “Aynı köy ya da yakın köyden yapılan evliliklerdeki genetik benzerlikler, beklenenden daha yüksek olabilir.” dedi.

Aynı Köyden Evliliklerde Dikkat Edilmeli

Prof. Ceylaner, küçük yerleşim birimlerinde yaşayan bireyler arasında ortak gen havuzunun olduğuna dikkat çekerek, aynı köyden evlenen bireylerde özellikle otozomal resesif hastalıkların riskinin arttığını belirtti. Genetik hastalıkların aile içinde yayılmasının riskine işaret eden Prof. Ceylaner, “Eşinizle akrabalık durumunuzu bilmek ve aynı köyden olup olmadığınızı bilmek büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Resmi Verilere Göre Risk

Türkiye’de akraba evliliği oranlarının otozomal resesif hastalıklar açısından oldukça yüksek olduğunu belirten Ceylaner, ailelerin genetik danışmanlık almadan önce bu konuda bilgi sahibi olmalarını önerdi. Aile içinde genetik hastalıkların görülmesi durumunda tespit yapılabilmesi için genetik danışmanlık almanın önemli olduğunu ifade etti.

Genetik Danışmanlık Önemli

Akraba evliliği yapan veya aynı köyden evlenen çiftlerin sağlıklı çocuk sahibi olabileceğini belirten Ceylaner, genetik risk altındaki ailelerin sağlık konusunda uzman bir merkeze başvurarak taşıdıkları genetik hastalıklar hakkında bilgi alabileceklerini ve bunları gebeliklerinde önleyebileceklerini vurguladı. Ceylaner, ayrıca tüp bebek yöntemi aracılığıyla genetik hastalıkların önlenebileceğini ve riskli hastalıkların çocuklarda görülmesinin engellenebileceğini aktardı.

Related Posts

Sadece 15 dakika güneşte uyudu… Gözünü açtığında kabus başladı

Sadece 15 dakikalık güneş maruziyeti, 67 yaşındaki kadının yüzünü tanınmaz hale getirdi. Güneş zehirlenmesi teşhisi konulan kadın şimdi başka bir hastalıkla mücadele ediyor…

Kimyasal silah endişesi: Almanya ve Hollanda İstihbaratları Rusya’yı suçladı

Açıklamada, Rusya’nın “Ukrayna’da kimyasal silah kullanımını artırdığı” ileri sürüldü. Rus birliklerinin özellikle kapalı alanlarda ölümcül sonuçlar verebilen zehirli sıvı bir gaz olan kloropikrin kullanımını artık standart uygulama haline getirdiği …

Türk-İş’ten AKP’yi kızdıracak hamle

Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler, kamu çerçeve protokolü görüşmelerinde hükümetin yüzde 17’lik zam teklifine karşı AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde eylem yaptı. Türk-İş İstanbul 1. Bölge İl Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal, “Geçim sıkıntısına acil çözüm istiyoruz” dedi.

Belediye duyurdu: 4-5 Temmuz’da denize girmek yasaklandı

Giresun’da olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek 4-5 Temmuz 2025 tarihlerinde yasaklandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Şeria’nın ilhakına yönelik çağrılara tepki: En güçlü şekilde reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakan ve siyasetçilerin ilhak çağrılarına ilişkin, “Batı Şeria’nın ilhakına yönelik ifadeleri en güçlü biçimde reddediyoruz. Bu tür beyanlar, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı yerleşim politikalarının ve işgali kalıcı hale getirme yönündeki çabalarının açık bir göstergesidir.” dedi.

Şarjdaki telefonla oynarken yıldırım çarptı: Bu pozisyon hayatını kurtardı

19 yaşındaki genç bir kadın, gök gürültülü fırtına sırasında odasında şarja takılı telefonuyla oynadığı sırada yıldırım çarptı. Genç kadın, adını bile hatırlayamadı; sağ kalması ise doktorlara göre o anki pozisyonuna bağlı…