Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Araştırmacılar, Ay yüzeyinin altında 1 trilyon dolar değerinde platin olabileceğini ve bunun büyük bir Ay hazinesi olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.

Planetary and Space Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bağımsız araştırmacı Jayanth Chennamangalam ve ekibi, Ay’ın yüzeyini kaplayan ve çapları 1 kilometreden büyük olan yaklaşık 1,3 milyon kraterden 6 bin 500’ünün paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içerdiğini keşfetmişlerdir.

Araştırmacılar için bu durum sadece büyük bir zenginlik vaadi değil; aynı zamanda bu cevherlerin çıkarılmasıyla elde edilen gelirin uzay keşfi için kullanılabileceği düşünülmektedir.

UZAYI KEŞFETMEK

Chennamangalam, New Scientist’e verdiği demeçte, “Günümüzde astronomi, merakımızı gidermek için yapılıyor. Uzay keşfinin finansmanı genellikle vergi mükelleflerinin katkılarıyla sağlanır ve bu durum araştırma fonlarının devlet politikalarına bağlı kaldığı anlamına gelir” dedi.

“Uzay kaynaklarını ekonomiye kazandırabilirsek -Ay veya asteroidler fark etmez- özel şirketler Güneş Sistemi’nin keşfine yatırım yapacaklardır.

Astrofizik alanında doktora yapmış ve Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Chennamangalam, “Ay’da cevher içeren asteroit kalıntıları bulunan kraterlerin, erişilebilir cevher içeren asteroidlerden çok daha fazla olabileceğini” belirledi.

Araştırmacıya göre, bu kraterleri kazmak, uzak asteroidlere seyahat etmekten çok daha basit bir madencilik faaliyeti olabilir.

YASALAR NE DİYOR?

Ancak Ay’ı kar amacıyla madencilik yapmanın yasal olup olmadığı hala belirsiz bir konudur. New Scientist’e göre, 1967’de imzalanan Dış Uzay Anlaşması, uzay kaynağı madenciliği için katı kurallar getirir ve hiçbir ülkenin Ay ve diğer gök cisimleri üzerinde egemenlik iddia etmesini yasaklar.

Related Posts

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max modelleri için tasarımı gösteren görseller

Apple’ın eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisine yönelik yeni paylaşımlar geldi. iPhone 17 Pro modelleri için tasarımlarını ortaya çıkartan görseller paylaşıldı.

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

USB katili olarak duyurulan FireWire için yolun sonu gözüktü

1999 yılında piyasaya sürülen ve USB’den daha hızlıydı olduğu için ‘USB katili’ olarak lanse edilen FireWire için yolun sonu gözüktü.