1.5 trilyon nerede?

Özel İletişim Vergisi Gerçek Amaçtan Sapıyor: Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

1999 depreminin ardından Türkiye’de depreme hazırlık için çıkarılan ‘deprem vergisi’ adı altındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV), maalesef amacından sapıyor. Vergi 2004 yılında kalıcı hale getirilmesine rağmen, toplanan paraların depreme değil, bütçe harcamalarına kullanıldığı itiraf edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “o paralar yol oldu” açıklaması, verginin yanlış kullanıldığını açıkça gösteriyor.

SÖZCÜ gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana halktan toplanan deprem vergileri, devletin resmi bütçe verilerine göre 25 yılda 144 milyar 911 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu miktar, 25 yıllık dönemde toplam vergi gelirinin 40 milyar 72 milyon dolarlık bir kısmını oluşturuyor. Güncel kurlarla ifade edildiğinde, 25 yılda toplanan vergilerin karşılığı 1 trilyon 535 milyar lirayı buluyor.

Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

ÖİV, aslında depreme hazırlık için toplanması gereken bir vergi olmasına rağmen, 2004 yılından bu yana lüks harcamalarda kullanılıyor. İktidar tarafından lüks seyahatler, makam araçları ve diğer lüks ihtiyaçlar için harcanan vergiler, deprem için ayrılması gereken kaynakları tüketiyor. 2021 yılında ÖİV oranının yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılması da deprem için ayrılmayan paraların artmasına neden oldu.

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak bir yıl için çıkarıldı ve iletişim hizmetleri üzerinden alınıyor. Verginin amaç dışında kullanılması, deprem hazırlıklarının aksamasına sebep oluyor. 2000 yılında süresi dolacakken 2003 yılına kadar uzatılan vergi, 2004 yılında kalıcı hale getirildi.

Her Depremde Ek Vergiler Getiriliyor

İktidar, deprem vergilerini farklı alanlarda kullanarak, son olarak Kahramanmaraş depreminde ek vergiler çıkardı. Bu ek vergilerle halktan yaklaşık 400 milyar lira toplandı. 2023 yılında Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) çıkarılarak, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 35.6 milyar TL vergi tahsil edildi. Harçlara yüzde 50 zam yapıldı, KDV oranları artırıldı ve 2023 ve 2024 yıllarında toplam 80 milyar lira Kurumlar Vergisi geliri elde edildi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sine deprem zammı yapıldı.

Related Posts

Çin liderliğinden ticaret savaşlarına karşı istihdamı koruma mesajı

Çin siyasi liderliği, ABD’nin gümrük tarifelerini yükseltmesiyle tırmanan ticari gerilimin iç ekonomideki etkilerini gidermek üzere, tarifelerden etkilenen şirketleri ve istihdamı korumaya yönelik özel politikaların uygulanacağını bildirdi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Borsa güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Küresel piyasalarda rüzgâr ABD ve Çin’den esti: Borsalar yükselişte, altın geriledi

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser hava, güçlü teknoloji bilançolarıyla birleşince küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Alphabet beklentileri aşarken, Fed’in faiz indirimi sinyalleri ve IMF’den gelen “uzlaşma” çağrısı piyasaları şekillendirdi. Ons altın düşerken, borsalar yükselişini sürdürdü. Avrupa’da jeopolitik riskler, Asya’da ise teşvik adımları öne çıktı. Türkiye’de gözler ise S&P’nin kredi notu açıklamasına çevrildi.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir