Çin’in ABD’ye karşı elindeki büyük koz!

Çin, Nadir Toprak Elementleri İhracatında Kısıtlamalara Gidiyor

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe oluşturuyor. Bu durum, yüksek teknoloji ürünlerinin küresel tedarikini etkileyebileceği endişelerine sebep oluyor.

ABD ve ticaret ortakları arasında tarife artışları devam ederken, küresel ticarette belirsizliklerin arttığı gözleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklılığa dayalı tarifeleri açıklamasının ardından Çin, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlama kararı almış ve bu durum ticaret savaşlarını daha da alevlendirmiştir.

Çin Ticaret Bakanlığı, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının bulunduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin ihracat kontrol listesine alınacağını duyurdu.

Çinli tedarikçiler, söz konusu nadir toprak elementlerini ancak hükümet izniyle ihraç edebilecekler. Ayrıca, Çin gümrük yetkilileri bu metallerin bulunduğu sevkiyatları şüpheli bulduğunda el koyabilecekler.

Küresel Çip Üretiminde Tedarik Sorunu

Çin’in büyük bir bölümünü sağladığı nadir metaller, silah sistemlerinden yüksek performanslı motorlara, nükleer reaktörlerden elektronik ve optik cihazlara kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi üretimindeki büyük payıyla bu karar, ülkenin küresel liderliğini daha da güçlendirmek amacını taşımaktadır.

Çin’in bu adımı, ABD’nin Çin’e ek gümrük tarifeleri getirme tehditlerine karşı bir yanıt olarak gelmiştir.

Çin’in nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe açarken, bu durum yüksek teknoloji ürünlerinin küresel çaptaki tedarikini nasıl etkileyebileceğine dair soru işaretleri oluşturuyor.

Samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum gibi önemli metaller savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde büyük öneme sahiptir.

Nadir metaller, savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde kritik bir rol oynamakta ve cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar birçok üründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi ihracatındaki kısıtlamaların küresel çip üretim tedarikini olumsuz etkileyebileceği öngörülmektedir.

Ayrıca, Çin, Başkan Trump’ın ek gümrük vergileri tehditlerine karşı geri adım atmayacaklarını ve haklarını korumak için gereken tüm önlemleri alacaklarını belirtmiştir.

Çin’in Büyük Kozu: Nadir Metaller

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban’a göre, “Nadir metaller Çin için önemli bir kozdur ve son gelişmelerde bunu ABD, Japonya ve AB’ye karşı kullanmaya başlamıştır.”

Özbalaban, bu kısıtlamaların özellikle ABD ve Japonya’yı alternatif çözümler aramaya yönlendirdiğini belirtmektedir.

Nadir metallerin üretiminde önemli paya sahip olan Çin’in bu hamlesi, ticaret savaşlarındaki etkisini artırmak amacıyla yapılmıştır.

Özbalaban, “Trump yönetiminin getireceği ek gümrük vergileri, Çin’i nadir metal kozunu daha etkili kullanmaya zorlayabilir ve bu metallerin ihracatını ABD dışındaki ülkelere yönelik tamamen yasaklamasına neden olabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Özbalaban’a göre, ABD’nin Çin’e bağımlılığını azaltmak için aldığı önlemler, nadir metal ticaretini 2024 yılına kadar büyük ölçüde etkileyebilir.

Related Posts

İslam Memiş’ten altın borcu olanlara uyarı! Kritik gün Salı

Piyasa analisti İslam Memiş’ten dikkat çeken bir uyarı geldi. Piyasaları altüst edecek kritik gelişmeler için Salı gününü işaret eden Memiş, altın, dolar ve gümüş için kritik uyarılarda bulundu

Kasko ve sigortaya gerek kalmayacak! Otomotiv devinden büyük hamle

Yenilikçi teknolojiye yönelik hamleleriyle önplana çıkan BYD, global satışlarda yakaladığı ivme ile Tesla’yı geride bırakıyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikteotonom ve otopilot park sistemleri de araba tutkunlarının dikkatini …

Bakan Kurum, asrın inşa seferberliğini dünyaya anlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Roma’da hem ikili ve heyetler arası görüşmelerinde hem de farklı ülkelerden temsilcilerin katıldığı panelde Türkiye’nin deprem bölgesinde yürüttüğü asrın inşa seferberliğini dünyaya anlattı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …