Sağlıklı olmanın yolu ağızdan geçiyor

Ağız Sağlığı, Genel Sağlık İçin Ne Kadar Önemli?

Ağız sağlığı, genel vücut sağlığıyla doğrudan ilişkili bir konudur. Son araştırmalar, ağız sağlığının vücut sağlığı için ne kadar önemli bir ayna görevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Diş Hekimi Ayça Tarakçı, diş eti hastalıklarının bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Araştırmalar, diş eti problemleri yaşayan bireylerin, kalp krizi ve inme gibi hayati risklerle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sağlamak, bu tür riskleri azaltmanın en etkili yollarından biridir. Diyabetin de ağız sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Diş Hekimi Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir. Ağız sağlığı da diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının ağız sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

Ağız Bakterileri Kalbe Kadar Ulaşabilir mi?

Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti sorunlarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.