Otomotivde vergi indirimi isteniyor

Ali Can POLAT

Yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve düşük maaşlar nedeniyle vatandaşların araç satın alma gücü azaldı. Bu durum, otomotiv sanayiini de olumsuz etkiledi. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi 2024’te %7 azaldı. Bu durum, vatandaşları ve üreticileri ÖTV konusunda düzenleme talebinde bulunmaya yöneltti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, iç pazarda yerli üretim araçların payının 2023’te %37 iken, 2024’te %31’e gerilediğini belirtti.

ÜRETİM VE İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ

Eroldu, “Bu düşüş, üretimi ve istihdamı da etkiliyor. Üretim %7, istihdam ise %2 düştü. Sektörde istihdam ve üretimin devamı, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların araçlara erişimi için ÖTV matrahlarının güncellenmesini gerektiriyor,” dedi. Eroldu ayrıca, 2022’den bu yana ÖTV matrahlarının güncellenmediğini ve bu oranların günümüz standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca hurda teşviklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Eroldu, “Bu teşvikler, trafikteki eski araçları kapsamalı ve Türkiye’nin eski araç parkından kurtulmasını sağlamalıdır,” şeklinde konuştu. Eroldu, taleplerini Ankara’ya ilettiklerini ancak ekonomi yönetiminin ekonomiyi soğutma çabaları sebebiyle olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Otomotiv sektöründe rekabetçiliği kaybediyoruz

“Türkiye’nin Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’da üretim yapmaya göre daha ucuz olmasına rağmen rekabet ettiği ülkeler arasında Fas, Romanya, Sırbistan ve Cezayir bulunmaktadır,” diyen Cengiz Eroldu, “Avrupalılar, Çin’in baskısı nedeniyle maliyeti daha düşük olan ülkelere yönelebilirler. Büyük bir rekabet ortaya çıkıyor. İşçilik maliyetimiz, Romanya ile 2024’te aynı seviyeye gelmiştir ve 2025’te geçmesi muhtemeldir. Ancak bunu verimlilik arttırarak aşabiliriz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi: İşte alınan kararlar!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapıldı.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir